Dan efter dan efter dan efter dopparedan

Våran julafton blev lite annorlunda än den brukar.  Rasmus gick i skolan till lunch. Här hemma ordnade jag med våran gå-bort-present. Vi hade köpt en korg och sen hade jag, och lite Rasmus också, bakat julgodis som jag lagt I påsar. Sen hade vi köpt nubbar och lite prydnader på IKEA så det skulle bli fint också. Vi lyckades faktiskt, trots detta lands märkliga val av råvaror, få ihop två sorters kola, en choklad- och pepparkakssmak, rispuffar, chokladbollar, mörk chokladtryffel och sen köpte vi lite skumtomtar på IKEA också och lite rutiga handdukar att ha i botten på korgen. Sen gjorde Rasmus köttbullar och jag gjorde lussekatter och lussebullar, eller ja, egentligen var det ett recept på japanska "man" som jag följde och hade i saffran i (som förövrigt var skickad från Sverige för även om det finns här så har vi inte hittat det) och som sedan ångades. Samma sak med bullarna, men i stället för mandelmassa fick det bli söt bönpasta istället. Det blev väl sådär, men det smakade lite saffran iallafall. Köttbullarna, de andra bullarna samt sillen vi fått skickat till oss tog vi också med så att vi hade lite att bjuda på. Men det är så svårt att veta hur seder och bruk ser ut i olika kulturer. Vi hade ingen aning om våran present var bra. T.ex. har vi hört att i Japan är utsidan viktigare än insidan, alltså att en vacker inslagning är viktigare än det som ligger i och dessutom bör man lämna kvar prislappen. Men som tur är, är ju våran värdfamilj van vid andra kulturer efter att ha bott i flera olika länder i ett antal år, så vi hoppas att det är okej att vi är lite osäkra. Hursomhelst verkade gåvan bli mottagen utan några märkbara problem uppmärksammade vi efter att vi åkt till dem och gett dem gåvan direkt efter att Rasmus slutat skolan. Det var en relativt trevlig tillställning även om det var lite lamt för att kalla “fira jul”. Fru Kishimoto hade lagat europeiskt så vi fick en kalkonliknande kyckling utan fyllning som för den delen ändå var god, rostbiff, brysselkål, ett kålhuvud med spett i som hade korv och räddisor på sig bl.a. och sen fick vi sashimi, som är rå fisk, också. Till maten fick vi vin, fast inte jag för jag ammar ju. Sen drack de både snapps och glögg (från IKEA, kanske den de fått av oss tidigare eler så hade de köpt den själva på IKEA). För att värma glöggen la de den dock i varmt vatten, villket, enligt Rasmus, fungerade bra och inte riskerade de då heller att alkoholen kokade bort. Sen fick vi efterrätt också, olika bakelser. Här hör jordgubbar och jordgubstårta julen till, villket ju kan te sig en smula märkligt för oss svenskar. Men dremot hade ju Tuven en alldeles perfetkt julmössa att ha på sig då hon har en sådan där söt jordgubbsmössa. Allt som allt satt vi och åt i tre och en halv timme. Det kan man ju göra i Sverige också, skillnaden är väl den att här äter man hela tiden. Man kastar inte i sig maten på tio minuter och sitter och gäser resten. Ganska trevligt koncept faktiskt.
På det stora hela var denna kvällen ganska trevlig. Men eftersom jag inte begriper språket så bra kan det för mig ibland bli lite långtråkigt. (Sen tror de att jag lagar all mat också även fast Rasmus sagt att han har det som intresse och också gör det. En gång berättade han t.ex. att vi lärt oss rensa bläckfisk, fast det egentligen var han som gjort det, och då vart de så imponerade av mig, så jag kände mig tvungen att lära mig det också, så nu kan jag det). En annan sak som var lite jobbigt under kvällen var att de var så galna i Tuven. För det mesta är det förstås trevligt för både os och henne att hon får så mycket uppmärksamhet. Men jag vet inte hur bra det är att så fort hon piper till får hon 15 leksaker uppkörda i ansiktet och 10 ansikten som leker tittut. Det blir nog ganska maffigt med så mycket intryck. Och det värsta av allt var nog när hon hade sovit middag. Jag hörde att hon vaknat för hon skrek så jag gick dit. Vem som helst kan ju begripa att man som liten kan bli rädd när man vaknar upp i ett främmande rum utan en människa i sikte. Man kan ju också tänka sig att man som en något senär vettig människa kan förstå att man i en sådan situation gärna blir upplyfft och kramad av någon man känner igen. Men nu var det så att framför mig springer en av paret Kishinotos gäster för att hinna före mig in till Tuven och när hon rycker upp dörren skriker hon och hoppar för att Tuva ska bli glad. Vad tror hon? Tuven blev ju vettskrämmd och hade lite svårt att hämta sig sen stackarn. Jag blir liksom lite stressad av all den här framfusigheten, stressad för Tuvens skull, så jag blir trött fort, hon med.
När vi kom hem var klockan nio och Tuven hade somnat i bärselen och dessutom hade vi inte julstädat klart än så vi bestämmde att ta paketöppningen dagen efter istället, fast det hade vi iof redan förutspått.
Nästa dag vart det mycket städning för våran del. Men fint blev det. Sen gjorde vi iordning och tände ljus och julgran, släckte ner övrig belysning, satte på stämningsmusik och la iordning alla paketen. Sen tog vi in Tuven. Hon blev alldeles tyst och fick stora ögon och en vidöppen mun. Hon var jättesöt, hon blev inte alls sådär galen i presentpappret som vi hade trott, hon bara satt och mös och tittade på alla nya grejer som dök upp en efter en.

 

Här är några söta bilder på Tuven och hennes ny saker, synd bara att vi bara har en webbkamera som tar suddiga bilder. Hon fick klossar, en tamburin, en gåstol, baddinosaurer, två gosdjur, en haklapp, en tallrik, en sked, en pipmugg och så skickade farmor, farfar, faster och farbröder en liten bok från Sverige och så fick hon en julstrumpa med vuxengodis I av Kishimotos också, men den glömde vi på bilden. Sen har hon ju fått redan nämda strumpor också, fast de är inte heller med på bilden för de ligger redan i tvätten. Sen har vi ju fått pengar som rör oss alla också. Tack!

 

Så här mysig såg hon ut när hon vaknade efter första middagsluren idag. (Och jag har min nya tröja som jag fick av min man i julklapp, tack!)

Och sen vill vi säga GRATTIS till Tuvens moster Be som fyller 19 år idag! Jippi!

 

 


Ljus

Igår samlade vi ihop och tände alla ljus och lyktor vi hade för att hedra minnet av Rasmus farfar...



Vila i frid.





Senare fick jag veta att en barndomsväns mamma också gått bort samma dag, så imorgon får ljusen även brinna för hennes skull och vi önskar även henne en fridsam vila.

En liknelse

Jag brukar ibland fundera på vem hon är lik våran dotter. Det är inte så lätt att få svar på tycker jag. Hon har inga uppenbara drag någonstans. Hon har förstås den där gropen i hakan som Rasmus har, men jag kan ju inte påstå att hennes hakgrop är så lik hans hakgrop att jag skulle känna igen den på flera meters avstånd direkt. Det är en vanlig hakgrop liksom. Ibland påminner hon lite om hur jag ser ut på bilder när jag var liten och visst har jag sett miner som finns på Rasmus bäbisansikten också, men de är ju inga drag som jag kan se i våra ansikten idag. Nej det som jag direkt kopplar till någon person är de drag hon verkar ha efter sin moster Mi och då talar jag om de där lena och nästan alltid varma händerna och fötterna som hon hade när hon var liten, sen är det allt det där fettet som sitter på fötterna så det är omöjligt att stoppa ner dem i små nätta sandaler som förvisso passar mer än väl på längden. Sen har hon ju rätt mycket vax i öronen också. Ja moster Mi känner du dig hedrad?


Om barn när man pluggar och om min man

Idag har jag sovit jättelänge. Jag sov till Tuvens första middagslur kl 10.00 och sedan sov vi oss genom den tillsammans och vaknade inte förens 12.15. Helt otroligt. Det är nog inte många småbarnsmammor som får den lyxen. Jag begriper inte de som säger att det är dåligt att skaffa barn när man fortfarande pluggar. Jag tycker det är jättebra. Man har massor av tid hemma och kan bestämma lite själv när man har tid att göra det man måste. Man kan vara hemma en dag utan att det drabbar andra. Sen är det naturligtvis inga enorma summor pengar som flödar in, men två fulla studiebidrag + lån + extra bidrag för barn, ett barnbidrag och förmodligen lite i bostadsbidrag också, det räcker bra (just precis nu, när vi bor i Japan ser det väl inte riktigt ut sådär, men det är så det är i vanliga fall, i Sverige, hemma). Jag tycker verkligen inte att vi lever snålt, det räcker till hyra, mobiler, god mat och ett och annat lyx dessutom. Vi åker tåg ibland och har råd med presenter som är bra och kläder har vi några stycken;) När barn blir lite äldre kanske de önskar sig lite dyrare saker, men då kommer vi också vara klara med våra studier och förhoppningsvis kommer vi också att arbeta. En del kanske tycker att det verkar osäkert, att det ju inte alls är säkert att man får ett jobb. Men jag tror att har man en bra utbildning så ska det nog lösa sig förr eller senare och dessutom, om man redan har ett jobb är ju detta inte heller någon garanti för att man alltid kommer att ha det. Nej, det där med att vänta med barn tills man har allting ordnat för sig är inget jag skriver under på. Däremot ska man naturligtvis inte heller kasta sig in i nått, är man inte redo att skaffa barn innan man har allting ordnat för sig så ska man heller inte göra det. När man känner att man vill och man tycker att man har goda förutsättningar för att skapa ett dugligt liv åt ännu en varelse, då är det dags tycker jag. Skulle jag själv kunna tänka mig att växa upp med dessa förutsättningar? Ja. Fast den här sovlyxen som jag lever med är nog i lyxigaste laget. Kan ni förstå att jag har en man som tycker att det är rätt skönt att gå upp i tid på morgonen? Han blir inte lika slö då säger han. Så han går gärna upp där vid 7-snåret när våran lilla solstråle vaknar. Sen får jag gå upp när han ska till skolan (eller den där Nihon Kenpon, hans kampsportsträning, på Lördagarna). Tidigast går han väl vid 8.20, men det är sällan och mycket ofta får jag istället gå upp efter att jag sövt Tuven där vid 10.00 och jag faktiskt inte orkar sova längre. Dealen innebär dock att jag tar hela nätterna som oftast bara innebär att jag får slänga åt henne bröstet ett par tre gånger per natt och sedan somna om igen. Dessutom har mitt dåliga samvete bestämt med Rasmus att jag tar söndagsmornarna så han får sova ut en gång i veckan åtminstone. Men, säger ni som är lite allerta, är det inte söndag idag? Sov du inte länge idag? Jo, det gjorde jag. För igårkväll kom Rasmus på att han nog ville läsa någon grej på morgonen idag, så han undrade lite om det var okej att han tog den här morgonen också? Herregud, vad svarar man? Jag undrade vilken dag han ville byta mot. Ingen sa han, men jag ska nog se till att det blir av.
    Men det är inte bara sömnen jag får som extra lyx av min man nu när vi bor i Japan. Han lagar dessutom nästan all mat. I början turades vi väll om endel, men sen tyckte han att det var så kul så han tog över. Han handlar också. Oftast gör vi det tillsammans, men aldrig jag ensam och nog är det nog han som diskar mest också och går ut med soporna. Så vad gör jag då? Jag har största ansvaret för tvätten. Sen plockar jag nog lite mer och om något ska bakas så är det mitt jobb. Sen att söva Tuva är ju också mitt jobb och hon och jag brukar bada tillsammans och sen kommer Rasmus och tar upp henne och klär henne. Men mest av allt så bestämmer jag nog. Det är konstigt att jag får bestämma så mycket. Det är inte det att Rasmus inte har något att säga till om. Tycker han något så är det värt att lyssna, men han opponerar sig mycket sällan till mina förslag. Så det var ju inte helt utan att bli en smula generad som jag, när man skulle berätta om vad man arbetar som just nu på våran japanskalektion för ett tag sedan, svarade "hemmafru", för att det var närmast. Jag skulle nog sagt student istället.
     På det stora hela är min man en ytterst perfekt man. Aldrig har jag väll bråkat så lite med någon som är så nära inpå. Det han inte kan är att stänga skåp och lådor, släcka lampor och stänga av saker. Men är det värt att beklaga sig över? Nej, det är det inte. Visst kan jag bli arg på det ibland, men det är ju inget problem. De enda gångerna man säkert kan säga att han blir sur är när han på något vis förlorar pengar på onödiga utgifter etc eller kanske om han tycker att någon i kassan, eller i någon i en kö, eller så, är dryg då blir han också arg. Då är han inte så rolig på en liten stund, men det går alltid över ganska snabbt. Jag fattar inte att den här människan gick och var "tillgänglig" (i dubbel bemärkelse) innan jag kom och tog honom. Men en sak är säker, det ska mycket till innan jag släpper honom ifrån mig frivilligt!

Min underbara man... och en bläckfisk.


Handla

Så här såg jag ut när jag vaknade imorse. Ganska intressant frisyr.

Men jag har väl sovit ordentligt kan man tänka för igår var vi ute och gick en lååång promenad. Egentligen hade vi tänkt att åka in till Sannomiya för att köpa en gåstol till Tuven i julklapp (åter igen dessa julklappar, men den här hade vi bestämmt oss för sedan länge). Vi brukar alltid gå ner till Rokko (våran lilla stad) vilket vi gjorde nu också och medan vi gick kom vi på den geniala ideen att åtminstone titta in i den där begagnade barnbutiken i Rokko där vi köpte vagnen, de kanske hade en sådan där gåstol. Det hade de inte, men dock ett trepack strumpor (de var inte begegnade) till "hon som har växt ur alla sina par och därför numera alltid har hälen i hålfoten". Rasmus frågade också om det fanns någon annan barnbutik i Rokko, men det sa butiksbiträdet att det inte fanns. Men som tur var hade en annan kvinna som var inne på butiken hört att vi letade efter en gåstol och helst i Rokko och tog därför kontakt med oss utanför butiken och berättade att det visst fanns en stor barnbutik i Rokko och att det fanns ganska nära. Hon hade rätt och med endast en fråga om vägen av förbipasserande lyckades vi ta oss till rätt ställe. Och det var ett bra ställe! Vi fick våran gåstol utan att behöva åka tunnelbana och eftersom vi var så glada köpte vi lite fler saker. Sedan när vi var klara var vi hungriga. Till våran glädje hittade vi ett ställe som hade rullbandssushi, som vi aldrig provat, men gärna ville prova. Man sätter sig vid ett bord och så kommer det ut olika bitar med sushi på ett rullband som passerar där man sitter så tar man bara vad man vill ha och betalar sedan per tallrik. Det var roligt och gott pch till min stora lycka fanns det massa efterrätter också, jag tog några sådana också medan Rasmus hellre tog några bitar sushi till efterrätt också. Sen var vi så glada så vi bestämmde oss för att gå hem också. I vanliga fall brukar vi alltid ta bussen hem eftersom det är så mycket jobbigare att gå uppför än nerför. Så det blev en rätt mäktig promenad, men det var skönt och trevligt.
En sak som är bra med Japan är att tyg och kläder är billigt. Skor också. Jag har väll aldrig haft något sådant där odödligt brinnande intresse för skor, men det kan ju vara trevligt att ha lite att välja på iallafall. Så häromdagen hittade jag 2 par skor 1 par för 50 sek och 1 par för 10 sek. Prisvärt, tyckte jag.
   
Tuva fick ett par skor för 50 sek igår också. Gissa villka som är hennes:)
Idag fick vi ett jättestort paket på posten av Tuvens mormor, hennes gubbe och Tuvens moster Mi och hennes gubbe. Jättemycket grejer fick vi. T.ex. fick Tuva två par till strumpor, villket ju verkligen behövs som jag just sagt, julservetter, en tomteluva, knäckebröd (Rasmus blev glad), möggelost (Rasmus blev ännumera glad), pepparkakor, marsipantomtar, julduk, två ljuslyktor med flera ljus till, skumtomtar, after eight, julnötter, ett tidningsutklipp på oss,en burk sill och ett litet julkort fanns det också. Jag är inte ens säker på att jag fick med allt! Det var verkligen jättekul att få! Tack så hemskt mycket!
Dagen till ära har Tuven lärt sig vinka också. Jag ska laddar upp en film på youtube så kan hon vinka hem till er där i den kalla norden också.

Nu är det snart jul

 

Idag var jag på min japanskalektion på universitetet. Jag läser en "japansk preparnadkurs" från Sverige på distans på 15hp den här terminen, nästa ska jag läsa "kanji" 7,5 hp, "japanskt skriftspråk" 7,5 hp och "Japanska muntlig språkfärdighet" 15 hp. Men förutom det läser jag alltså japanska på Rasmus universitet också, en gång i veckan. Jag tror det kostade ca 500 sek för bok, en termins lektioner a 2 timmar i veckan plus barnvakt under den tiden. Helt okej pris kan man tycka, dessutom så anordnar den där föreningen som har hand om kursen lite utflykter och så som man kan följa med på. Men det har vi inte hunnit med ännu. Hursomhelst så är de galna upptäckte jag idag. De tycker då inte att man ska vara ledig på självaste julafton ens. På nyår får man dock vara ledig och onsdagen efter nyår, men inte på julafton. Men jag tog ledigt endå, vi ska nämligen till våran värdfamilj då.

    Men vad tar man med sig för en present då? Om man ens ska ta med något, men det känns ju rimmligt endå. Förra gången vi träffade familjen hade vi med oss glögg, mandel- och russinblandning samt pepparkakor från IKEA. Men huruvida de förstod att man faktiskt skulle värma glöggen innan man drack den vet vi inte, även om Rasmus försökte förklara. Men pepparkakorna åts dock upp illa kvickt av deras barnbarn, så de verkade ju bra iallafall, även om de kanske inte fick smaka något själva. Jag tänker mig att jag ska baka något iallafall, har redan gjort en sorts kola, gör nog en till och sedan kanske rischoklad och ångade saffransbröd, kanske chokladbollar också. Köttbullar tänkte vi också försöka slänga ihop. Men det är minsann inte så lätt att baka när de har så konstiga ingridienser och inte begriper man vad det står på förpackningarna heller. Jag har försökt baka lite, men smöret här smakar så äckligt så det är svårt. Sen har de ju inte normala ugnar heller och finns det mandelmassa eller måste man dras med deras olika bönpastor? Och allt är så dyrt.

    Vi fick iallafall höra att man brukar fira den 24:e december med att ha en fest med nära och kära och senare på kvällen kan man höra en knackning på fönsterrutan. Då gäller det för barnen att greppa sina önskelistor och trycka dem mot fönsterrutan så tomten kan se vad de önskar sig och sedan, på morgonen efter, har tomten varit där och lämnat paket. Vi tror också att man ger paket till varandra denna dag. På sätt och vis ganska smart för då slipper papporna köpa tidningen på julafton och man kan dessutom fira julen med alla sina kära men man "behöver" endast ge paket till dem man vaknar upp med dagen efter, endast sin familj då förslagsvis.

    Ängstuva skulle inte få så många paket i år tänkte vi, hon är ju ändå så liten och hon får nya saker när hon behöver dem istället, som den här vagnen vi köpte nyligen t.ex. Begagnad förvisso men ända 500 sek. Den har varit fantastisk att ha för hon börjar faktiskt bli lite tung att bära i selen nu och hon har nog aldrig riktigt gillat det där med liggvagn. Den där vagnen vi hade med oss hade förvisso en sittdel, men inget bälte som hon behöver och dessutom alldeles för stor för att kunna ha på bussen. Här har alla sånna där resevagnar som jag tycker att de är, sånna som man lätt kan fälla ihop och ta under armen. Men hur det nu än är så har vi upptäckt att de är svårt att låta bli att köpa julklappar åt sånna där små tjejer. Dels blir man lite stressad över allt man läser om små barn som ska stimuleras med det ena och de andra, sen är det ju så kul också. På tal om stimulansstressen; "Kanske kan de redan sortera klossar efter storlek?", läste jag i något sådantdär nyhetsbrev för ett tag sedan. Herregud, hon har ju inga klossar än, hur ska hon nu kunna bli normal? (normal är det inte ett fantastiskt ord så säg) Klossar blir det i julklapp. Bl.a. Sen att det stod +2y på förpackningen måste ju bara vara bra tyckte vi när vi förstod att det INTE handlade om att bitarna var för små för små barn utan snarare att det var för svårt att bygga med. Men liiite kan hon nog bygga sa Rasmus, så det blev de klossarna. Men nu vaknade hon så nu måste jag sluta skriva så hon inte tjyvläser om vad hon ska få i julklapp;)


 Fortfarande lite trött <3


Att blogga...

Alla bloggar, så jag bara måste, vi bara måste. För vi bloggar ju tillsammans min familj och jag. Tuven som är bara 7 månader och Tuvens pappa, Rasmus som inte alls tycker att det här med en blogg är en bra ide, även om det är lite okej om det handlar om att man ska uppdatera sina närmaste om hur livet är på andra sidan jorden och göra det på ett sätt så man slipper skriva 1000 mail. För visst är det 1000-tals som undrar om oss därhemma!?
     Igår fick jag mig en liten knäpp (ja, eller förrgår eller när helst det var). Satt på internet och tittade lite på saker som svenskar tycker att man ska göra i Japan. Hittills tycker jag att det verkar som om alla andra som är här gör så mycket saker hela tiden, men att vi mest sitter hemma och fortfarande pustar ut efter resan hit, fortfarande foersöker bygga ihop ett fungerande hem med en enda stol, en madrass utan sänggavel och en bordsskiva vi hittat och med egenhändigt ditlimmade ben som ramlar av om man kommer åt bordet på fel sätt. Hursomhelt, när jag satt där förstod jag plöttsligt att här sitter jag och upplever en massa människors dröm. Jag har inte ens bett om det och plöttsligt befinner jag mig i en lägenhet (som dessutom hade haft en fantastisk havsutsikt om det inte vore för alla andra hus) i Japan och vilket håll jag än vänder mig åt så är det Japan. Och här får jag frodas i ett helt år. Trevligt men också lite stressande, hur ska vi hinna leva ut alla dessa drömmar? Livet är märkligt.


RSS 2.0